marți, 8 decembrie 2009

Al doilea referendum. Lovitura de gratie

   Dupa ce a pacalit destui romani cu ideea referendumului din turul I , romani care, cu cat erau mai neinformati, cu atat erau mai inversunati (acestea fiind impresii cat se poate de reale din sectiile de votare), Basescu ne-a dat lovitura de gratie in turul II. Si a fost tot un referendum dupa parerea mea pentru ca intrebarea potrivita ar fi fost: ,,Sunteti de acord ca d-l Traian Basescu sa ramana presedintele Romaniei?" O intrebare la care s-ar fi raspuns cu da sau nu in proportii asemanatoare cu rezultatele obtinute. Si probabil multi romani nici n-ar fi observat vreo diferenta sau ceva neobisnuit. Si acesti multi romani sunt cei care au votat negativ fara a avea neaparat vreun argument sau cei al caror vot a fost cuantificat in cativa banuti si ceva merinde. Trebuie sa recunoastem ca semenii nostri infometati au decis pentru noi si acest lucru nu e prima data cand se intampla. La fel cum diaspora a crezut ca voteaza anticomunismul nestiind ca durerile actuale ale Romaniei pe care ei au parasit-o sunt mult mai mari si de cu totul alta natura. Si votul unora si al celorlalti e valid si noi nu putem comenta sau contesta. Asta o pot face in schimb cei care au argumente ca dincolo de manipulare este furt.
    Privind in urma la aceasta campanie imi dau seama ca toti actorii, indiferent de interese si orientari, au contribuit la situatia in care suntem azi, aceea de a avea perspectiva a inca 5 ani cu Basescu presedinte. Orice discurs de campanie, indiferent de intentia initiala de a prezenta poate un program, principii, solutii, ajungea inevitabil la subiectul Basescu. Nefiind un personaj care sa fie in stare sa genereze un trend pozitiv, el ramane exemplul cel mai convingator ca publicitatea negativa iti poate aduce cam tot atatea foloase sau chiar mai multe decat o campanie bine structurata si care, culmea, ar fi costat mult mai mult. Inclin sa cred ca de la un punct incolo Basescu a fost constient de acest lucru si l-a folosit din plin. Nu s-a mai obosit sa faca cine stie ce campanie constructiva pentru ca anticampania il aducea constant in atentia publicului. A functionat pe principiul ,,Un nebun arunca o piatra si o gramada de intelepti se chinuie sa o scoata".
   Nu am putut sa numesc victorie ceea ce s-a intamplat duminica pentru ca nu a fost, nici macar pentru ei. Nu tu sampanii, manifestari de bucurie, nimic din ceea ce ar prefigura o victorie. Un steag stramb fluturat in chip bizar de presedinte in seara alegerilor. De fapt fluturat e impropriu spus, pentru ca impresia pe care o dadea era ca se agata de acel steag precum Tarzan de o liana.
   Gata! Nu mai vreau sa vorbesc despre acest personaj. Si ce daca imi va fi presedinte inca 5 ani? Si ce daca va lua decizii care imi vor afecta direct modul de viata? Si ce daca va continua sa ignore toate legile care nu-i convin incepand cu Constitutia? Ma voi preface ca nu exista, ca mi-e bine in tara mea si ca am un viitor luminos. Dar oare voi reusi?

Un comentariu:

  1. mai e o singura sansa, mobilizarea generala anitibasescista, mitinguri de proportii mari in fiecare oras aproape zilnic sau macar periodic in perioada urmatoare astfel incit sa se vada peste tot in lume ca succesurile lui basescu din cele doua tururi au fost doar frauda si ca de fapt, din oamenii normali ai acestei tari, cei care asteapta o tara bine guvernata si stabila politic, nu-l mai vrea nimeni...nici macar dracu'! Razvan

    RăspundețiȘtergere