duminică, 7 martie 2010

Elitele în dreapta, vă rog!

    Am urmărit, cum altfel decât cu maxim interes, ceea ce s-a petrecut în cele două zile ale Congresului PNL. A fost numit, convenţional, ordinar sau extraordinar. A fost un regal, un spectacol politic în care elitele din politica românească au demonstrat încă o dată că şi o competiţie cu rezultat previzibil poate fi extrem de interesantă când are protagonişti valoroşi. Nu alegerile, nu votul în sine au fost momentele cu adevărat importante ale acestui congres. Mult mai importante au fost mesajele transmise, pozitiile adoptate, polemicile savuroase şi poziţionarea partidului şi a liderului său în ochii electoratului. Am văzut acelaşi Crin, mai categoric şi mai hotărât ca oricând, acelaşi Ludovic, mai emoţionat şi mai sensibil ca oricând, acelaşi Viorel, mai ... şi mai... ca oricând (completaţi punctele de suspensie cu adjectivele corespunzătoare).
    S-a comentat mult (cum era şi normal) în aceste zile despre pericolul votului pe liste pentru democraţia internă a partidului. Diferenţa e simplă: vot pe liste a fost tot timpul şi este şi acum în toate partidele. Orice lider are, în cap cel puţin, o listă cu posibili colaboratori în eventualitatea câştigării unor alegeri. Şi, de obicei, aceste liste nu se pot concretiza în cazul unui vot uninominal. În mod inevitabil apar jocurile de culise şi compromisurile care compromit. Crin a reuşit să impună transparentizarea acestui proces. S-a bazat pe puterea reală pe care o deţine în partid şi a reuşit să obţină prin vot zdrobitor certificarea acestei opţiuni. A fost, dacă vreţi, şi un exerciţiu de putere. Crin jonglează cu puterea şi, dincolo de euforia acesteia, simte cu siguranţă povara responsabilităţii de a fi, pentru cei care i-au dat credibilitate, singura soluţie pentru un viitor mai bun. E o putere reală, autentică, pentru că vine din interior. E o putere care nu sperie pentru că în spatele ei este un om de caracter, modest şi echilibrat. Un Crin de fier cu mănuşi de catifea. Un lider autentic.
P.S.1. Unii au încercat să tragă semnale de alarmă în legătură cu posibile derapaje pe care această putere le poate provoca, încercând o asemănare a liderului liberal cu Băsescu. Nu poate fi nicio asemănare, dar este o diferenţă uriaşă: diferenţa dintre un animal politic şi un OM politic.
P.S.2. O bună prietenă, de peste ocean, a scris astăzi pe un blog celebru câteva consideraţii referitoare la diferenţele dintre un şef şi un lider. Fiindcă a postat cu ghilimele presupun că textul nu îi aparţine, îi aparţine inspiraţia de a-l menţiona la locul şi la timpul potrivit. I-am cerut permisiunea să-l public şi eu aici, în traducere aproximativă. Mulţumesc, Cris!
,,Şeful conduce oamenii, liderul îi îndrumă. Şeful se bazează pe autoritate, liderul pe bunăvoinţă. Şeful inspiră frică, liderul inspiră entuziasm. Şeful spune EU, liderul spune NOI. Şeful se concentrează asupra vinovatului pentru o nereuşită, liderul se concentrează asupra nereuşitei pentru a o depăşi. Şeful spune PLEACĂ, liderul spune SĂ MERGEM!"

7 comentarii:

  1. Eu stiam ca nu beneficiaza de statui si nu sunt sanctificati cei inca in viata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te-ai inselat! Se mai intampla, ce-i drept foarte, foarte rar!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vine din nevoia fireasca de lideri autentici si de modele. Daca ai gasit asta in alta parte sau daca nu ai aceasta nevoie eu iti respect optiunile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca ne referim la statui adevarate intradevar Adrian Paunescu si Dinu Sararu au statui.Dar nu cred ca le merita.
    Daca ne referim la statui sculptate in cuvinte atunci si Antonescu are deja statuie.
    Dar nu o merita. Este ceva asemanator cu premiul Nobel pentru pace al lui Obama.Este o rasplata inainte ca sa fi facut ceva ca sa binemerite rasplata.

    RăspundețiȘtergere
  5. E parerea ta si o respect. Dupa cum ceea ce am scris mai sus e parerea mea si mi-o asum. Nu i-as spune chiar statuie din cuvinte, este doar o descriere subiectiva a unui ,,altfel'' de om politic cum nu prea am avut de mult. Iar daca crezi ca inca n-a facut ceva te inseli. Si ceea ce a facut nu e decat inceputul...

    RăspundețiȘtergere
  6. Inceputul nu poate fi decat o speranta.
    Acel "ceva" pe care l-a facut pana acum poate fi usor si un castel de nisip.

    RăspundețiȘtergere
  7. RETEAUA NKVD TRANSMISA DE LA ILIESCU LA BASESCU.
    ( RASPUTINII DIN JURUL LUI BASESCU SUNT AGENTI RUSI )
    CITITI IN CURAND IN NEW YORK MAGAZIN UN SERIAL SENZATIONAL BAZAT
    PE DOCUMENTELE CIA, SERVICIUL FRANCEZ, ENGLEZ CA SI DIN SURSE PERSONALE . RH
    REACTIVAREA RETELEI KGB ROMANIA!
( SPIONI RUSI LA VARFUL STATULUI ROMAN )
Tismaneanu, Leonte,”Ciungul”, se lauda ca pierduse o mana pe cand era in brigazile teroriste bolsevice contra Spaniei. Era agent sovietic, NKVD. Dupa vizita lui Hrusciov a fost avertizat sa termine cu spionajul. Ceausescu i-a zis lui Hrusciov, inainte de momentul ‘68, la vizita acestuia la Bucuresti: “tovarase, noi promitem sa va informam, mai aveti si consilieri sovietici dar va rugam sa terminati cu agentii dintre noi”. Si-atunci Hrusciov i-a zis: “Pai considerati ca n-avem nici un agent la voi. Nici in China n-avem…” Si astfel sa dat dezlegare sa fie chemati 700 de agenti rusi si avertizati Sa aleaga: ori Romania, ori Rusia! Si asa s-a intamplat si cu Tismenitki. Dar ilegalistii au ramas pro-sovietici si agenti rusi.
Conform unui raport CIA aceasta retea a fost reactivata la ordinul Evghenii Primacov seful KGB care sa intalnit in secret cu Magureanu directorul SIE. Seful statiei CIA de la Bucuresti J Nicholson care a fost desconspirat agent rus, a desvaluit intreaga actiune.
Acum cateva luni am incercat sa prezint documente importante reprezentantei Romaniei la ONU Simona Niculescu care sa fie prezentate Presedintelui Basescu.
Ea a refuzat precizand ca daca voi deschide plicul cu documente confidentiale audienta a luat sfarsit. La audienta au participat adjunctul misiunii T Morar si consulul adjunct la New York C.Berechet.
Astfel linia doua a spionilor rosii Tismanetky, Roman, Patapievici……etc a ramas desconspirata, dar nu pentru mult timp.
Cititi Serialul de 12 articole DESCONSPIRAREA SPIONULUI VOLODYA TISMANETKY ! DESCHIDETI : http://devanewyork.blogspot.com/
    Robert Horvath DEVA ziarist de investigatie SUA
http://www.devagallery.com/

    PS SUNT IN PRINCIPIU DE ACORD CU OPINIA LUI CORNEL DINU DE SI DATELE REALE SUNT DIFERITE ! “În decembrie 1989 în România erau 1.100 de spioni ruşi. În 2002 erau 10.000, iar acum sunt 22.000”,

    RăspundețiȘtergere