duminică, 10 ianuarie 2010

Alegoria copacului

Fiecare partid e ca un copac. Unii sunt mai batrani, altii mai tineri. Unii au trecut prin multe incercari, altii sunt aparent mai vigurosi dar radacinile le sunt subtiri si cam la vedere. De soi ce sa mai vorbim?! Se stie deja ca numai soiurile puternice rezista in timp, ca oricat ingrasamant pui la radacina unuia tanar dar de soi indoielnic, acesta nu va avea niciodata vigoarea si taria batranului arbore. Si daca tanarul incearca sa se primeneasca din cand in cand altoindu-se cu cate o crenguta rupta din batranul copac, acest gest nu-l va transforma niciodata in ceea ce nu este. Daca insa nu mai suporta vecinatatea suparatoare a acestuia tocmai pentru ca seva sa are o alta chimie, neinteleasa si otravitoare, poate incerca sa-l distruga iremediabil. Si nu rupand cate o crenguta asa cum a mai facut ci despicandu-l precum un trunchi de la varf in jos. Va rezista batranul sau va cauta el insusi crengute tinere pe care sa le ocroteasca pentru a nu i se pierde samanta?

2 comentarii:

  1. Draga mea draga,

    A creste un copac in suflet este miscare de rezistenta. Cit de subversiv poate fi. Si nu cere buget, doar apa, soare si inima. Si timp, ca si educatia atit de draga tie.

    Una din imaginile din sufletul meu este copacul din "Sacrificiul" lui Tarkovski. Iti aduci aminte povestea? Intr-o buna zi, un calugar impreuna cu novicele sau urca un munte si planteaza un copac uscat. Si ii spune novicelui sa urce muntele in fiecare zi, crezind, ca odata, copacul va inflori. Iar novicele urca in fiecare zi muntele cu doua caldari de apa si toata dragostea si credinta sa, iar intr-o zi...copacul infloreste. Filmul lui Tarkovski se incheie cu acelasi copac, si fiul sau carind doua galeti de apa. "fiului meu, cu speranta" (Tarkovski era bolnav de cancer la acel timp si va fi murit in curind). Din inima mea spre inima ta, priveste din nou "Sacrificiul" lui Tarkovski.

    "You must be the change you wish to see in the world" - spune Gandhi. Caile Domnului sunt misterioase Rafaele, ia-ti vulturii si Cuvintele si creste-ti copacul. Uscaturile nu conteaza, nu ceda deznadejdii. Fii convinsa, ca odata, copacul va inflori.

    RăspundețiȘtergere
  2. atunci cind vrei sa despici un copac mare si faci miscari bruste sau gresite, risti sa cada peste tine. Si apoi asta ar insemna ca acel copac mare, ingrijit cumva ar reveni la viata dar daca te-a strivit, sigur nu mai existi. Din pacate insa pentru liberali, copacul batrin si greu de taiat de actuala putere pentru ca deja stie multe si mai poate face multe e un fost presedinte al Romaniei si grupul sau de sustinatori.

    RăspundețiȘtergere