luni, 18 octombrie 2010

Tangou prezidenţial

   Am revenit, dragi prieteni, încurajată şi de bloggerii liberali care mi-au bătut prieteneşte obrazul zicându-mi, mai în glumă, mai în serios, să mă apuc de scris la mine acasă pentru că dacă sunt doar postac nu prea am ce căuta în clubul lor, exclusivist. :-) Şi pentru că de ceva vreme mă tot frământă ideea privind locul femeii în politica românească (ori prea sus, ori prea jos, rareori pe unde trebuie) nu mă pot abţine să nu comentez ultimele aspecte care se prefigurează pe scena politică românească conform ultimelor directive cotroceniste. Voi folosi materialul clientului, frânturi de interviuri şi declaraţii pentru a nu fi considerată tendenţioasă.
   În februarie 2005, în ciuda stuporii generale, presedintele a numit-o pe Elena Udrea şef peste Cancelaria Prezidenţială. Ea era membru al PNL încă din 2002, şi din partea PNL a candidat şi pentru postul de consilier municipal la Primăria Capitalei. (...) Întrebat de ce a ales-o tocmai pe Elena Udrea dintre toţi consilierii săi cu mai multă experienţă şi greutate profesională, Băsescu a ţinut să pună în valoare atuurile ei fizice: "Mi s-a părut interesant ca pe lângă nişte figuri acre să fie şi o persoană care arată bine". Iar când frumosul său consilier a declarat într-o emisiune televizată că Norvegia are preşedinte, Băsescu şi-a asumat el personal greşeala intrată în antologie: "Îmi asum tot, inclusiv emisiunea".(sursa jurnalul.ro) Induiosator! Iar motivatia pentru aceasta numire e destul de...subtire pentru un bugetar de rang inalt, platit din bani publici.
    Noiembrie 2009. Ministrul interimar al Turismului Elena Udrea a spus, duminică, la un spectacol electoral organizat într-o comună gălăţeană, după audiţia melodiei "Noi suntem români", care se încheie cu un vers ce face referire la împăratul roman Traian, că "Noi suntem urmaşii lui Traian, ai lui Traian Băsescu". (sursa mediafax.ro) Patetic!
   Octombrie 2010. Elena Udrea a fost întrebată de jurnalişti dacă intenţionează să candideze la şefia PDL. "În mod categoric, nu voi candida", a răspuns Udrea. Întrebată însă dacă şi-ar dori să facă acest lucru, Elena Udrea a răspuns: "Este o diferenţă între a-ţi dori ceva şi a putea".(sursa mediafax.ro) Deci ar vrea!
   Surprinzator, la doar cateva zile, presedintele ne lumineaza:
"Exclud un candidat femeie şi la preşedinţia partidului şi la Preşedinţia României. Nu exclud candidatura, exclud şansa", a spus preşedintele Băsescu. Desi a fost o intrebare cu caracter general, mintea prezidentiala era focusata pe o singura persoana. L-a salvat Videanu de la aceasta ineptie declarand: "Eu cred că orice membru al PDL care îndeplineşte condiţiile statutare are o şansă, absolut orice membru.(...) Eu cred că orice coleg de-al meu are şansa de a putea deveni (...) preşedinte al partidului". Cam asa ar fi trebuit sa sune raspunsul presedintelui, dar, ca de obicei, gura pacatosului...
    Întrebat dacă Elena Udrea ar putea fi numită prim-ministru, Traian Băsescu a exclus această variantă. "Nu, şi vă spun şi de ce. Vă aduceţi aminte că eu am fost promotorul în partid al promovării tinerilor. Am ajuns între timp la o concluzie. Este extraordinar să promovezi tineri, dar să fii foarte atent unde îi ajuţi să ajungă, atunci când poţi să-i ajuţi. Funcţiile înalte de tip prim-ministru, de preşedinte, implică o experienţă de viaţă. Nu e suficient să fii inteligent, aici v-o descriu pe doamna Udrea... Inteligent, ambiţios, capabil de negociere, extrem de rezistent în bătălia politică... Aş spune, la vârsta dânsei, 36, 37 de ani, un politician, unul dintre cele mai bune produse ale politicii în PDL în ultimii ani. Dar de aici şi până la funcţia de prim-ministru sau de preşedinte este cale lungă", a declarat Traian Băsescu la Pro TV. Sugestiv!
    S-a cam grabit domnia-sa in evaluarea sanselor? Iata de ce:
Ioan Oltean (...) a fost întrebat de un jurnalist dacă partidele din România sunt pregătite să fie conduse de o femeie, el refuzând să răspundă iniţial la o altă întrebare referitoare la o posibilă candidatură la şefia PDL a Elenei Udrea. "De ce nu? Poporul acesta este unul misogin? Eu nu sunt misogin, aşa că eu aş vota o femeie frumoasă, deşteaptă şi bine, bine intenţionată. De ce nu? Frumoasă, deşteaptă şi bine intenţionată, cu cunoştinţe vaste şi cu dorinţa de a face ceva în ţara aceasta", a subliniat Ioan Oltean. Poate a vrut sa spuna: o femeie frumoasa, una desteapta si una bine intentionata. Ca doar sunt mai multe functii disponibile, nu? Am fost rea, recunosc!

    Poate va intrebati unde este logica? Ar trebui sa fie? In mod normal da. Sunt probleme de ,,bucatarie" pedelista care n-ar trebui sa ne preocupe prea mult. Dar cand deciziile lor afecteaza grav bucataria noastra, incepe sa ne intereseze cam tot ce spun si ce fac. Am mai pomenit in alte postari despre politica de tabloid si pericolul care vine din acest mod de a promova persoane pe criterii estetice facandu-le personalitati peste noapte. Sunt destui oameni, tineri si nu numai, care ii considera modele. Si cand vine vorba de criterii estetice bineinteles ca e vorba de ,,sexul frumos". Criteriu nerelevant in politica daca privim din perspectiva electoratului. Poate fi insa foarte important cand e vorba de numarul de voturi pe care il poate aduce. Tot expozeul de mai sus este menit sa evidentieze manipularea unui personaj care traieste iluzia unui succes. Se practica in politica romaneasca foarte mult acest mod de promovare in care in schimbul unei pozitii vizibile ti se cere sa renunti, temporar cel putin, la propriile opinii, ganduri, idei si chiar drepturi. Partidul prezidential si-a facut un titlu de lauda din promovarea femeii in politica, astfel ca ne-am trezit cu cateva personaje in posturi cheie dupa ultimele alegeri. Dovada ca promovarea a fost facuta artificial si cam peste capul persoanelor implicate sunt scandalurile Ridzi, Udrea, solutionate in coada de peste, si mai nou scandalul Anastase care a pus capac. Daca aceste persoane (care sunt sigura ca poseda numeroase calitati care ar putea contura o personalitate politica) ar fi fost lasate sa gandeasca si sa decida in ceea ce priveste traseul lor politic, probabil ca astazi nu ar mai fi fost tinta atator atacuri. Cei care le-au impins prea in fata si prea sus sunt cei care au servit cu acest gest electoratului, pe langa ulei, zahar si alte de-ale gurii, si ceva pentru ,,a lua ochii". Nimic substantial, nimic peste primul nivel al piramidei trebuintelor umane.

7 comentarii:

  1. din pacate postarea ta nu acopera tema, respectiv "femeia in politica romaneasca". te a furat peisajul si te ai referit exclusiv la femeia pdl ista ...

    RăspundețiȘtergere
  2. E doar prima dintr-o serie. N-am incheiat-o cu <>. Chiar crezi ca o asemenea tema poate fi acoperita cu o singura postare? :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. In atentia distinsilor vizitatori care vor sa si comenteze pe marginea articolelor postate:
    Imi este destul de greu sa vorbesc cu un anonim. Asa ca va rog, daca nu e imperios necesar ,,s-o dati anonima" sa folositi optiunea ,,nume/URL" care inseamna nume sau URL, nu obligatoriu amandoua. Inutil sa va mai spun ca va puteti ascunde dupa un nume fictiv. :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. In politica din Romania exceptind pe Regina Maria si Regina Elisabeta,din pacate femeile au avut un rol nociv!
    Dovada sirul de Elene de la Lupeasca la Elena Udrea si Mona Musca!
    Ce deranjeaza la aceasta Udrea,e obraznicia si tupeul anormal pe care il are aceasta duduie .

    RăspundețiȘtergere
  5. Te citesc cu interes pe blogul lui Varujan Vosganian !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. @sfarma-piatra
    Multumesc, te-am recunoscut!
    Daca citesti cu atentie ce-am scris mai sus vei vedea ca nu sunt chiar asa de vehementa cum te manifesti tu. Ideea e ca manipularea portocalie a inceput din interior si ca femeile sunt cu atat mai predispuse cu cat sunt mai sensibile la complimente gratuite. Ceva de genul: ,,Te pun consilier, nu vezi ce frumoasa esti?" O capcana cam urata si cam greu de evitat.

    RăspundețiȘtergere