miercuri, 26 ianuarie 2011

Zoe, fii bărbată! De stat!

Am participat duminică, 23 ianuarie 2010, la Seminarul femeilor liberale din Moldova care a reunit reprezentante ale organizaţiilor femeilor liberale din majoritatea judeţelor Moldovei şi a avut ca temă ,,Rolul politic al femeii în statul liberal". Invitat de onoare a fost preşedintele PNL, senatorul Crin Antonescu, care, aşa cum ne-a obişnuit deja, a reuşit să găsească o formulă de discurs perfect echilibrată şi adaptată unei asemenea întruniri. Am reţinut câteva aspecte extrem de importante care definesc poziţia conducerii PNL faţă de mult-discutata promovare a femeilor în politică. Domnia-sa a menţionat că aparenta atitudine misogină a fruntaşilor PNL despre care se vorbeşte uneori este de fapt expresia încrederii şi a respectului cu care aceştia creditează femeile care doresc să activeze în partid. Mi se pare nu numai o atitudine de bun-simţ ci şi o poziţionare cât se poate de corectă faţă de această problemă uneori delicată şi de cele mai multe ori înţeleasă greşit atât de femei cât şi de bărbaţi.
 Am avut plăcerea să cunosc invitate de seamă în persoana doamnei deputat Lucia Varga şi a d-nei prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea ,,Al. I. Cuza" Iaşi, precum şi colegele liberale din celelalte organizaţii, fiecare cu viziunea şi ideile sale. A fost o dezbatere interesantă cu multe luări de poziţie care au încercat să lămurească aspecte ale rolului femeii în politica românească, împliniri şi neajunsuri, punctele tari şi punctele slabe ale activităţii politice a femeilor.
Personal am atras atenţia asupra argumentelor pentru participarea femeilor în politică, argumente care stau şi la baza înfiinţării şi activităţii organizaţiilor speciale de femei din cadrul partidelor politice (o problemă pe care încerc să o lămuresc de ceva timp în primul rând pentru mine însămi). Am vorbit despre echitate, echilibru, diversitate, discriminare negativă vs discriminare pozitivă, Marte şi Venus, despre cum pot femeile să îmbogăţească cultura politică aducând în prim-planul vieţii publice un sistem de valori diferit şi multe altele. Judecând după reacţiile participantelor se pare că am punctat lucruri noi despre care nu prea s-a făcut vorbire. Discursurile pe care le tot auzim, formal sau informal, despre femeile care intră în politică, se referă la aspecte ale personalităţii acestora care le fac să semene cu colegii bărbaţi, considerate necesare şi suficiente pentru a le asigura succesul. Din păcate acest mod de gândire privează scena politică şi societatea în ansamblu de atributele esenţiale ale feminităţii văzută ca o forţă care construieşte, completează, echilibrează şi nu porneşte o cruciadă pentru câştigarea unor drepturi pe care deja le are dar, de fapt, nu le valorifică suficient.
Tot zilele acestea, absolut întâmplător, a avut loc la Bucureşti conferinţa cu tema ”Femeile în viaţa publică: mentalităţi şi realităţi româneşti şi europene”, a femeilor din PDL. Bineînţeles că atracţia evenimentului a fost modelul de succes Elena Udrea. Nu voi fi răutăcioasă pentru că mi-a trecut demult furia şi nu mai simt nevoia să mă manifest în această direcţie. Are certe calităţi fizice care, se ştie, au fost primele care au adus-o pe scena politică (şi sunt declaraţii publice care confirmă acest lucru) şi multă ambiţie pentru care merită apreciată. Dacă e să judecăm după darurile fizice cu care Dumnezeu a înzestrat femeia până într-acolo încât i se zice ,,sexul frumos" atunci avem de-a face cu un foarte mare dezavantaj pe care îl au bărbaţii când e vorba de apariţiile publice, care în politică sunt esenţiale. Se simte această frustrare, cu atât mai justificată atunci când femeile fac uz în exces de aceste calităţi în detrimentul altora, spre profunda discriminare a colegilor bărbaţi. Dar ceea ce a atras numeroase comentarii şi luări de poziţie au fost exprimările de genul: ,,Dacă o femeie are pretenţia, are tupeul să-şi aroge dreptul de a activa în politică, intră în conflict cu bărbaţii", ,,deşi există vot uninominal, femeile trebuie să fie susţinute tot pe liste de partid", ,,sprijinul pe care îl primeşte o femeie este însoţit de suspiciuni, comentarii calomnioase". Cu tot respectul, stimată doamnă, pentru poziţia pe care o aveţi şi funcţia pe care o ocupaţi, dacă aţi intrat în politică cu pretenţii şi cu tupeu, susţinută pentru că trebuie, nu puteţi primi altceva decât suspiciuni, comentarii calomnioase şi o permanentă predispoziţie pentru conflict. Dacă vrei să construieşti ceva durabil nu o faci cu tupeu ci cu acea putere interioară pe care, da, unele femei şi unii bărbaţi chiar o au!

Un comentariu:

  1. Buna seara,
    Am recitit asta seara comentariile facute pe vlogul Domnului Senator Vosganian si am ajuns astfel sa citesc si scrierile dumneavoastra. Aveti un text revigorant, pertinent si obiectiv, ma rog , cat poate fi de obiectiv un text! Am gasit de cuviinta sa va transmit cateva cuvinte aici, si nu pe platforma domnului Vosganian, pentru a am vazut ca acolo lumea face divagatii mari. Nu am inteles pentru ce imi adresati felicitari, pentru ca activez intr-o organizatie PNL? Nu activez, vreau sa construiesc o organizatie PNL, la rugamintea unui coleg, in comuna mea natala, unde am ales sa imi cresc fetita. Sunt multe piedici, foarte multe, mai multe oricum decat anticipasem eu cand am acceptat. Eu am activat din 1998 in mediul neguvernamental, am infiintat si activat o asociatie culturala si am fost membru activ al Asociatiei Prodemocratia, coordonand la nivelul judetului Tulcea mai multe activitati ale clubului judetean. Mediul politic, radiografiat in timpul scolii (SNSPA -Bucuresti) nu mi s-a desfasurat ca acum in detalii atat de surprinzatoare. Am nevoie de sprijinul cuiva cu experienta in politica si va rog sa ma ajutati, in masura in care timpul dumneavoastra va permite.
    Antoneta Benu (benu_antoneta@yahoo.co.uk)

    RăspundețiȘtergere